Houtskelet vs staalbouw

Waarom kiezen voor staalbouw en niet voor houtskeletbouw?

Tegenwoordig is de nieuwe manier van bouwen, staalbouw. Er zijn momenteel veel methodes om een huis aan te leggen. De traditionele manier om metselwerk toe te passen, maar men kan ook kiezen voor een staalconstructie. Ook worden de stalenframe gebrouwen veel populairder bij particuliere bouwprojecten. Houtskelet is nog steeds een van de populairste methodes, maar wat is nu de juiste keuze?

Uit welk materiaal moet ik mijn bijgebouw plaatsen?

Een bestaande ruimte zoals een woonkamer, garage of keuken kan uitgebreid worden naar een grotere ruimte.
Op zoek naar geschikte materialen om iets bij te bouwen? Men denkt meestal meteen aan hout of bakstenen, maar de keuze voor staal heeft toch net iets meer voordelen dan u denkt.

De staalconstructie is de meest geschikte manier voor het uitbreiden van woningen en gebouwen, wij zetten de voordelen even op een rij.

Wat is de opbouw van een houtskelet?

Houtskelet is eenvoudige gezegd een bouwmethode waarbij de dragende elementen zijn samengesteld uit houten palen en balken. De ruimte tussen de dragers is opgevuld met isolatiemateriaal. Hoogwaardige geprefabriceerde wanden uit kwalitatieve houten constructies zijn gebruikt om dus een snellere bouwmethode van houtskelet te realiseren.  
Meestal wordt deze woning nog afgewerkt met een bakstenen buitengevel, omdat de weersomstandigheden in België het niet anders toelaten.

Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Het heeft een droge bouwtechniek
  • Het heeft een goedkope bouwmethode
  • Bij de juiste keuze van het hout, is het duurzamer
  • Rotting van hout, ontstaan van schimmel en vocht bij onzorgvuldige uitvoering
  • Kans op ongedierte in het houtskelet
  • Lichte constructie

Wat is staalbouw?

Huizen van staalbouw maken gebruik van stalen draagstructuur en kunnen op vele manieren worden gerealiseerd. Voor de stalen frameconstructie zijn de vloer en wanden opgebouwd uit koudgewalste stalen profielen. In de staalbouw is een skelet van warmgewalste staalprofielen aangebracht als basis voor zelfdragende vloer- en wandelementen. De staalconstructietechniek is in België nog niet algemeen bekend, maar heeft zowel bij nieuwbouw als renovatie vele voordelen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Staalbouw heeft bijna geen nadelen, eerst dacht men dat de isolatie van geluid en warmte aan de mindere kant is. Maar dit is tegenwoordig helemaal veranderd! In onze staal zit zelf al isolatie in verwerkt, hoe geïsoleerder het huis hoe duurzamer.

  • Het is eenvoudiger om mee uit te breiden.
  • Staalbouw heeft de snelste bouwtijd
  • Tijdens het productieproces en de bouw ter plaatse wordt er zeer weinig afval geproduceerd.

Wat is nu het grootste verschil tussen beide bouwmethodes?

Aan de voordelen kan je zien wat de grootste verschillen zijn. Houtskeletbouw heeft in dat opzicht toch meer nadelen dan staalbouw.
Omdat gegalvaniseerd staal (of soortgelijk materiaal) wordt gebruikt, kan het staal volledig worden beschermd tegen roest. Dit betekent dat de stalenframebouw niet alleen ongevoelig is voor ongedierte, maar ook ongevoelig is voor vocht. Ongeacht de omgevingsomstandigheden zal het stalen frame niet uit zetten.

Daarnaast zorgt de verkorte bouwtijd en andere factoren ervoor dat er tijdens het bouwproces minder energie wordt verbruikt. Hierdoor is staal een van de duurzaamste methode om mee te bouwen.

Maar wat is nu de prijs voor staalbouw?  

Graag grote open ruimtes in het huis? Graag het gevoel van een loft? Dan is staalconstructie de ideale bouwvorm.
Een simpele vraag, maar zeker geen eenvoudig antwoord. De prijzen verschillen uiteraard enorm, neem contact op met ons zodat we u een exacte offerte kunnen opmaken.

DJ Building staat altijd en overal voor u klaar!

U bent helemaal overtuigd van de voordelen van staalframebouw? U wil graag bekijken hoe wij uw droom kunnen realiseren?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bezorgen u een offerte op maat. DJ Building is een pionier in staalframebouw in België en hét aanspreekpunt om uw toekomstige woning van A tot Z in eigen beheer te realiseren.