Klassieke- vs staalbouw

Geen aannemers gevonden voor staalbouw? Dan maar klassieke bouw, nee!

In het vorige artikel werd uitgebreid weergegeven wat de verschillen zijn bij staal- en houtskeletbouw. Er zijn duidelijk veel meer voordelen dan nadelen bij het maken van een staalbouw. Dit keer zetten we de staalconstructie tegenover de klassieke methode. Het klikt inderdaad veel logischer als u denkt dat de traditionele manier de allerbeste methode is, maar is dat ook zo?


Wat is klassiek bouwen?

Traditionele bouw is een constructiemethode om steen voor steen de buitenmuren op te bouwen. Betonnen vloeren worden ook gebruikt om te zorgen voor een solide fundering van het huis. De huizen bestaan ​​in de meeste gevallen uit binnenmuren, spouwmuren en buitenmuren. De binnenwand is opgebouwd uit dragende keramiekblokken, cellenbeton, kalksteen of gewoon beton. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen (sterkte, isolerend vermogen, akoestische demping, …). De buitenkant van deze muren wordt bedekt met isolatie.

De reden dat deze bouwmethode nog steeds zo populair is, is dat de meeste aannemers nog op de traditionele manier werken. Daarom grijpen de meeste mensen naar de makkelijkste manier.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een klassieke bouwmethode?

 • Het is goed geïsoleerd, de akoestiek is goed en bescherming tegen vocht
 • De constructie is bestand tegen weer, wind en brand.
 • Renovaties of uitbreidingen kunnen makkelijk gerealiseerd worden
 • Bakstenen materialen hebben een langere levensduur
 • Kost enorm veel tijd om een huis te bouwen op de traditionele manier
 • Kosten kunnen oplopen door verschillende leningen die u aangaat omdat u zo lang moet wachten tot huis af is.
 • Zeer zware constructie, in meeste gevallen een aangepaste fundering nodig (dus extra kosten)
 • Tussen het begin en het einde van het project schommelen de prijzen enorm. Aannemerscontracten bevatten meestal prijsherzieningsclausules, daarom kan uw huis duurder zijn dan u eerst dacht.

Welk bouwtype kies ik voor mijn woning?

Klassiek of modern is de vraag? Er zijn zoveel combinaties die u kan maken en daarom kan het soms moeilijk zijn om een keuze te maken. Hoe kan u nu de juiste optie kiezen, hier hebben we een paar tips voor u.

 • Maak foto’s van elementen die u mooi vindt aan andere huizen. Tijdens het rijden, wandelen of fietstochten.
 • Zoek inspiratie op het internet, er zijn talloze ideeën die u daar kan vinden.
 • Hebt u al een specifieke bouwstijl in gedachten, hou bij het zoeken rekening met het advies van een architect, hij heeft immers ervaring in alle soorten woningen.
 • Check ook bij de gemeente de bouwvoorschriften, want meer en meer wordt er verwacht dat u dezelfde bouwstijl aanhoud als uw buren. Zodat het straatbeeld geen kakofonie wordt aan verschillende stijlen.

Wat is nu het verschil tussen klassiek bouwen en bouwen met staal?

De twee grootste verschillen zijn natuurlijk de tijd en hoe het eruit komt te zien.

Staalbouw is zeer snel opgebouwd, waardoor u enorm veel tijd bespaart. Traditionele bouw kan meer dan 2 keer zo lang duren. Omdat de meeste aannemers zich richten op het klassiek bouwen, hangt de keuze van u hier vaak van af. Dit zou niet mogen gebeuren, daarom zijn wij helemaal gespecialiseerd in staalbouw. U zou moeten kiezen voor u droombouw en niet omdat er bijna geen aannemers zijn voor een bepaalde bouwmethode.

Conclusie

Elke bouwmethode heeft zijn eigen manier van opmaak en aanpak, natuurlijk is uw eigen voorkeur het belangrijkste punt waar u rekening mee moet houden!

Heeft u graag een staalconstructie, maar vind u geen aannemer die u hierbij kan helpen?
Ons team van experts in staalbouw helpen u graag bij de zoektocht naar uw ideale droomwoning.
Nog vragen?
Aarzel niet om een afspraak te maken!

DJ Building staat altijd en overal voor u klaar!

U bent helemaal overtuigd van de voordelen van staalframebouw? U wil graag bekijken hoe wij uw droom kunnen realiseren?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bezorgen u een offerte op maat. DJ Building is een pionier in staalframebouw in België en hét aanspreekpunt om uw toekomstige woning van A tot Z in eigen beheer te realiseren.