Prefab vs staalbouw

Prefab is beter dan staalbouw, of toch helemaal?

Wat betekent prefab?

Prefab, ook wel prefabricage genoemd, verwijst letterlijk naar vooraf in elkaar gezet. Prefabricage is een proces in de bouw waarbij materialen in de fabriek voorbewerkt zijn tot elementen. Vervolgens transporteren de voertuigen deze naar de werf.

Zo zal het gebruik van geprefabriceerde componenten van beton en hout de bouwtijd in de uitvoeringsfase versnellen, maar in de voorbereidingsfase heeft het meer tijd nodig.

Waarom duurt de voorbereiding van prefabricage zo lang?

Het grootste nadeel van prefab gebouwen is de foutgevoeligheid. Bij het calculeren van de constructie door middel van berekening en tekening op de bouwplannen, moeten alle afmetingen correct zijn. Tijdens het verwerken van de constructie kunt u ter plaatse nog wijzigingen aanbrengen, daarna is het te laat!

Daarom moeten alle precieze afmetingen, nadat de componenten zijn voor gemonteerd, correct zijn. Anders moeten ze terug naar de fabriek gaan. Hierdoor is het heel belangrijk om zorgvuldig alles voor te bereiden en vervolgens te controleren, zodat bij de uitvoering geen dure en tijdrovende aanpassingen meer nodig zijn.

Wat zijn de voordelen van kant en klare muren?

De grootste troef van bouwen met prefab, zijn de lage kosten die eraan verbonden zijn. Omdat het bouwen veel sneller verloopt, verlagen uiteraard ook de personeelskosten.

Een ander voordeel is dus deze bouwtijd. Als u voor de prefabricage kiest, is de constructietijd korter dan bij andere methoden. Dit komt doordat deze elementen al in de fabriek worden gemaakt, zoals we hier boven hebben vermeld. Daarna moet het alleen nog in elkaar worden gezet.

Wat betekent staalskeletbouw?

Huizen van staalbouw maken gebruik van stalen draagstructuur en zijn op vele manieren gerealiseerd. Voor de stalen frameconstructie zijn de vloer en wanden opgebouwd uit koudgewalste stalen profielen.

Voordelen van een staalconstructie?

  • Snelheid: Het tempo van bouwen van met staal is een van de grootste voordelen. Op deze manier kunnen twee personen de stalen draagconstructie in 5 dagen rechttrekken! Daarnaast is het een droog constructiesysteem waardoor het niet gedroogd of uitgehard moet zijn.
  • De dragende functie: De buitenwand draagt al het gewicht en wordt op het zogenaamde stalen frame geplaatst. Hierdoor kan u een grotere overspanning overspannen.
  • Voorbereidende werkzaamheden: Op de werf of fabriek zijn gaten gemaakt in het stalen profiel om leidingen te plaatsten of te verbergen.
  • Aantrekkelijke prijs: De prijs van staalconstructies is niet duurder dan traditionele woningen zoals houtconstructies.
  • Duurzaamheid: Staal is 100% recyclebaar, bovendien produceer je in de stalen frameconstructie geen afval op de bouwplaats. Het stalen frame heeft een langere levensduur en is bestand tegen vocht en insecten.

Is prefab sneller dan staalbouw?

Beide bouwmethodes werken ontzettend snel! Prefab heeft bij de voorbereiding veel meer tijd nodig omdat alles tot in detail moet worden uitgeschreven. Veranderingen zijn bijna onmogelijk en kosten weer op hun beurt meer dan verwacht. Terwijl staalbouw enorm flexibel is en u zelfs tijdens het bouwproces eventueel aanpassingen kan doen. Prefab heeft altijd een hijskraan en gespecialiseerd transport nodig, dus als u in een smalle straat woont, word dit nog een grote klus. Staalbouw wordt getransporteerd met normale voertuigen en omdat het compact is hoeft er niet vaak heen en weer gereden worden.

Waarvoor zou u moeten kiezen?

Uiteraard is het niet aan ons om te beslissen waarvoor u zou moeten kiezen, dit heeft te maken wat uw wensen zijn. Bij DJ Buildings werken alle partijen nauw samen en word u in het midden geplaatst. Wij kunnen u helpen uw project op de beste manier te realiseren op het gebied van esthetiek, techniek, duurzaamheid en budget. Als u dit eens wil bekijken, dan kan u vrijblijvend een afspraak maken.

DJ Building staat altijd en overal voor u klaar!

U bent helemaal overtuigd van de voordelen van staalframebouw? U wil graag bekijken hoe wij uw droom kunnen realiseren?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bezorgen u een offerte op maat. DJ Building is een pionier in staalframebouw in België en hét aanspreekpunt om uw toekomstige woning van A tot Z in eigen beheer te realiseren.